Parkeren met de motorhome

Voor het parkeren van een motorhome gelden meestal dezelfde regels als voor gewone personenauto’s. Dus zonder tijdsbeperking en overal waar het parkeren niet is verboden en waar de parkeertijd evenmin beperkt is door verkeersborden.  Je mag ook parkeren op plaatsen aangeduid met een bord E9a of E9h.

Mag ik parkeren voor mijn deur?
Bovenstaande regels zijn van toepassing, maar het kan zijn dat er in het gemeentelijk reglement  van jouw gemeente regels zijn opgenomen betreffende het parkeren van motorhomes, en die de parkeertijd op de openbare weg beperkt.
Bijvoorbeeld in Gent mogen motorhomes van minder dan 7,5 ton onbeperkt parkeren op de openbare weg als je je houdt aan het parkeerregime.
Motorhomes van meer dan 7,5 ton mag je binnen de bebouwde kom 8u parkeren langs de openbare weg of op een openbare parking. Buiten de bebouwde kom is dit eveneens onbeperkt, mits je je aan het parkeerregime houdt.
In de stad Antwerpen en haar districten mogen enkel campers tot 3,5 ton parkeren op de openbare weg.

Gouden raad: vergewis je of er jouw gemeente specifieke regels rond parkeren van een motorhome zijn.

Mag ik parkeren op mijn oprit?
Als je een vergunde inrichting hebt (een oprit die voor of langs het huis tot aan de garage loopt bv.) dan mag je daar de motorhome op parkeren zo lang als je wil. Je mag alleen niet onvergund grond daarvoor innemen of aanleggen (bv. de strook gras aan de andere kant van het huis/voor het huis).

Deze regels gelden voor België. In Nederland mag je in de meeste gemeenten maar maximum drie dagen parkeren op de openbare weg. Ook op eigen oprit. Er zijn zelfs gemeenten die parkeren op eigen oprit verbieden wanneer deze zichtbaar is vanaf de openbare weg.

Hoe parkeren wanneer een weg of parking onderverdeeld is in parkeervakken?
Er bestaat in de huidige wegcode geen énkele bepaling dat u op een parking, of zoals hier op een gelijkgrondse berm, in een vakje moet parkeren.
Vaak wordt foutief art. 75.2 van K.B. 1/12/75 gebruikt om te verbaliseren of GAS boete te geven. Dit artikel zegt: “In een parkeerstrook mogen witte markeringen de plaatsen afbakenen waar de voertuigen moeten staan”.
Dit geldt dus enkel voor de parkeerstrook of zone zoals bepaald in art. 75.2. Voor een parking zijn er in de wegcode zelf helemaal geen wegmarkeringen voorzien die een parkeerplaats buiten een parkeerzone (of erf) afbakent, noch een wegmarkering die een andere parkeerzone dan deze uit Artikel 75.2 aangeeft.

Je bent dus in België niet verplicht om te parkeren binnen de markeringen op een parking of parkeerplaats, anders dan de parkeerstrook of zone zoals bepaald in art. 75.2!

Uiteraard gelden de regels van de verkeersborden wel. Wanneer de parking aangeduid wordt met borden anders dan e9a en e9h mag je er niet parkeren.

In het buitenland gelden wederom andere regels en kan je je best ter plaatse informeren. In Nederland bv.: Art.24.1.d.2° – “u mag uw voertuig niet parkeren met een andere bedoeling dan op het verkeersbord of onderbord aangegeven staat.”

Een ander heikel punt is het feit dat in België (vooral aan de kust), maar ook in het buitenland te pas en ten onpas borden verschijnen dat het er verboden is te parkeren voor motorhomes en dit zonder een alternatief aan te bieden.
Er wordt merendeels gebruik gemaakt van borden die niet eens voorzien zijn in het verkeersreglement. Principieel kan en mag je daar niet beboet worden wanneer je er toch parkeert. Maar opgelet, meestal staan er dan wel andere (reglementaire) borden, zoals het bord E9b.

Aan de Belgische kust doen ze het volop om te beletten dat er ter plaatse wordt overnacht. Overnachten in de motorhome langs de openbare weg of op een openbare plaats is in de meeste Europese verboden.