Rijgeschiktheidsattest België
Wie beroepsmatig personen vervoert, OF met een vrachtwagen, grote motorhome, autocar of autobus rijdt, moet minimaal om de 5 jaar een medisch onderzoek ondergaan voor het ‘rijgeschiktheidsattest van groep 2’.
Voor wie?
1 – Alle bestuurders van auto’s en motorfietsen (rijbewijs in categorie A1, A2, A, B of B+E) die bezoldigd personenvervoer voorzien:
– Taxidiensten
– Ambulancediensten
– Betaald vervoer van leerlingen
– Verhuur van auto’s met chauffeur
– Praktijklessen door instructeurs van erkende rijscholen.
Wie met een bedrijfswagen rijdt (rijbewijs categorie B) en collega’s vervoert, heeft het attest niet nodig.
2 – Alle bestuurders van vrachtwagens, autobussen, autocars en grote motorhomes (rijbewijs in categorie C1, C, C1+E, C+E, D1, D, D1+E of D+E).
Dus ja, als je met een motorhome van meer dan 3,5 ton (met Belgische nummerplaat) rijdt moet je beschikken over een geldig rijgeschiktheidsattest groep 2
Geldigheidsduur
Een rijgeschiktheidsattest van groep 2 is maximaal 5 jaar geldig. Je arts kan een kortere geldigheidsduur vermelden op het attest. Ondervind je in de tussentijd lichamelijke, geestelijke of visuele problemen waardoor je je voertuig niet meer veilig kunt besturen? Dan moet je voor een nieuw medisch onderzoek naar een erkende medische dienst.
Procedure
Medisch onderzoek
Met een medisch onderzoek wordt vastgesteld of je voldoende fit bent om je voertuig veilig te besturen.
Het medisch onderzoek bestaat uit:
1 – Onderzoek bij een oogarts naar keuze. Na het oogonderzoek krijg je een verslag van je oogarts (modelattest oogarts).
2 – Onderzoek bij een erkende medische dienst
Ter voorbereiding vul je een vragenlijst in (modeldocument eigen verklaring). Na het medisch onderzoek krijg je een rijgeschiktheidsattest van groep 2 (modelattest) van je arts met vermelding van:
– Uiterste geldigheidsdatum van het rijgeschiktheidsattest
– Eventuele voorwaarden of beperkingen voor je rijbewijs.
De arts kan je ook doorverwijzen naar het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassing (CARA) voor verder onderzoek. Voor het medisch onderzoek kan je terecht bij:
Een erkende arbeidsgeneeskundige dienst. Je kunt bij sommige van die erkende arbeidsgeneeskundige diensten ook terecht voor het oogonderzoek.
Het medisch centrum van de FOD Volksgezondheid (MEDEX). Op de website van MEDEX lees je hoe u een onderzoek aanvraagt.
In specifieke situaties is het onderzoek ook mogelijk bij:
– VDAB, le Forem of Actiris
– centra voor leerlingenbegeleiding (CLB)
– politie en Defensie voor politieagenten en militairen.
Na het medisch onderzoek
Er zijn 3 mogelijkheden:
– Je bent rijgeschikt verklaard. Ga met je rijgeschiktheidsattest van groep 2 naar je gemeente voor je nieuwe rijbewijs.
– Je bent rijgeschikt verklaard met voorwaarden of beperkingen. Met je rijgeschiktheidsattest van groep 2 krijg je bij de gemeente een rijbewijs met beperkende codes. Dat wordt soms ook ‘medisch rijbewijs’ genoemd.
– Je bent tijdelijk of definitief niet rijgeschikt verklaard. Je moet je rijbewijs indienen bij de gemeente. Je krijgt het pas terug als je een nieuw rijgeschiktheidsattest voorlegt waarop staat dat je rijgeschikt bent. Eventueel blijf je nog rijgeschikt voor een rijbewijs van groep 1.
Breng in elk geval je verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte.
Medische keuring Nederland
Als houder van een Nederlands rijbewijs en bestuurder van een motorhome met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton, heb je een geldig rijbewijs C1E of C nodig om wettelijk te mogen rijden. Het exacte rijbewijs dat je nodig hebt, hangt af van het totaalgewicht van je motorhome en de aanhanger (indien van toepassing).
Hier zijn de belangrijkste categorieën voor motorhomes in Nederland:
– Rijbewijs C1E: Hiermee mag je een motorhome besturen met een totaalgewicht tussen 3,501 kg en 7,500 kg, in combinatie met een aanhanger die niet zwaarder is dan 750 kg. Het totaalgewicht van het voertuig en de aanhanger mag niet meer dan 12.000 kg bedragen.
– Rijbewijs C: Hiermee mag je een motorhome besturen met een totaalgewicht van meer dan 7,500 kg. Het is mogelijk om een aanhanger te trekken, maar daarvoor heb je ook het rijbewijs CE nodig, afhankelijk van het gewicht van de aanhanger.
Voor het verkrijgen van een rijbewijs C of C1E moet je een medische keuring ondergaan om je rijgeschiktheid te bepalen. Deze keuring is vergelijkbaar met het rijgeschiktheidsattest dat vereist is in België voor het besturen van motorhomes van meer dan 3,5 ton.
Beoordeling rijgeschiktheid door het CBR
Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring. Op basis hiervan bekijkt het CBR of je wel of niet rijgeschikt bent.
Het CBR kan de volgende besluiten nemen:
– je bent rijgeschikt: je mag rijden of blijven rijden. je kunt een rijbewijs halen, vernieuwen, houden of omwisselen.
– Je bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd: je mag rijden of blijven rijden, maar wel voor een bepaalde termijn. Je kunt een rijbewijs halen, vernieuwen, houden of omwisselen. Dat rijbewijs is geldig voor een bepaalde termijn van 1, 3, 5 en soms 10 jaar.
– Je bent rijgeschikt onder voorwaarden: je mag rijden of blijven rijden, maar je moet wel bepaalde maatregelen nemen om te mogen rijden. Bijvoorbeeld een bril dragen of je auto laten aanpassen.
– Je bent niet rijgeschikt: je mag helaas niet of niet meer rijden. Je kunt geen rijbewijs halen, vernieuwen of omwisselen. Als je een rijbewijs hebt, wordt dat ongeldig.
Soms moet een arts aanvullende informatie geven op het formulier. Je kunt zelf bepalen welke arts je bezoekt. Bij bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen is een rapport nodig van een medisch specialist. Ook kan het CBR een rijtest afnemen.
Wanneer beoordeelt het CBR je rijgeschiktheid?
Het CBR kan je rijgeschiktheid om verschillende redenen beoordelen:
Rij-examen: Als je rij-examen doet, moet je eerst een Eigen verklaring invullen. Als je één of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, word je rijgeschiktheid verder onderzocht.
Vanaf 75 jaar: Bestuurders worden vanaf hun 75e bij iedere rijbewijsverlenging gekeurd. Dat is om de 5 jaar. Ouderen kunnen last krijgen van lichamelijke problemen die het rijden beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe fit oudere bestuurders zijn.
Als je een rijbewijs hebt met een beperkte geldigheidstermijn: Indien je vanwege een medische aandoening een rijbewijs hebt met een beperkte geldigheidstermijn, beoordeelt het CBR je rijgeschiktheid na het verlopen van deze termijn. Je vult dan opnieuw een Gezondheidsverklaring in.
Rijbewijs C of D (groot rijbewijs): Als je een vrachtauto, motorhome > 3,5 ton of bus bestuurt, zit je veel uren op de weg. Ook zijn deze voertuigen groot en zwaar. Hierdoor is er een groter risico voor de verkeersveiligheid. Daarom gelden er zwaardere eisen aan de medische keuring bij groot rijbewijs. Als je rijbewijs C (vrachtauto) of D (bus) wilt aanvragen of verlengen, moet je een medische keuring laten doen door een door het CBR aangewezen arts.
Zelf aanvragen: Ook als je zelf twijfelt over je rijgeschiktheid kan je het CBR vragen om een beoordeling. Dan weet je zeker of je wel of niet veilig de weg op kunt. Het CBR neemt dan een bindend besluit dat gevolgen heeft voor de geldigheid van je rijbewijs.
Hoe werkt de medische keuring voor een groot rijbewijs?
Voor het aanvragen, vernieuwen of verlengen van een groot rijbewijs (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E) moet je altijd medisch gekeurd worden. Je vult hiervoor het formulier eigen verklaring in. De bedrijfsarts of de gecertificeerde arbodienst doet het medisch onderzoek.
Eigen verklaring en geneeskundig verslag
Op de Gezondheidsverklaring groot rijbewijs staan vragen over aandoeningen die van invloed kunnen zijn op je rijvermogen. Bijvoorbeeld of je last hebt (gehad) van epileptische aanvallen, duizeligheid of een verhoogde bloeddruk. Je kunt deze vragen zelf beantwoorden en het formulier ondertekenen. De bedrijfsarts of de gecertificeerde arbodienst voert het medisch onderzoek uit.
CBR beoordeelt rijgeschiktheid
Als de eigen verklaring en het geneeskundig verslag ingevuld en ondertekend zijn, stuur je deze op naar het CBR. Een medisch adviseur van het CBR bepaalt of je geschikt bent om veilig een bus, motorhome > 3,5 ton of vrachtwagen te besturen. Is dat het geval, dan geeft het CBR de verklaring van geschiktheid af.